Eesti ajakirjanduse analüütiline bibliograafia

avaleht | otsing | isikud | märksõnad | kohanimed | asutused | kirjete korv | abi


Kirjed kus märksõnaks on "toit (etnograafia, tavad, kombed)" (7)

Lehitse

, järjestades kirjed järgi

kõik  1926  1934  1935  1938  1939
 

1.

Andmebaas

Postimees 1926

 

Pealkiri

Birmalaste maiusroog. Taga-India birmalaste kõige armsam maiusroog on "ngapi", mida India uurijad eurooplase ninale kõige suuremaks karistuseks peavad. "Ngapi" valmistamiseks maetakse elavad kalad maa sisse ja jäetakse nad nii kauaks sinna, kuni nad mädanema hakkavad. Siis võetakse nad välja ja tehakse mitukümmend aastat seisnud mageda võiga sisse, ning birmalaste peen pidusöök, millega sagedasti ka eurooplastele erilist au tahetakse avaldada, on valmis. Huvitav on, kuidas birmalased, kes kui buddistid loomi ei tohi tappa, sellest keelust mööda hiilivad. ...

Zhanr

Art.

Väljaanne

Postimees

Kuupäev

29.11.1926

Aasta

1926

Väljaande number

325

Lehekülg 1

4

Lehekülg 2

0

UDK

91(59) + 392 + 390(=958)

Märkused

Kop. osal.

Märksõnad

etnograafia, birmalased / joogid (etnograafia, tavad, kombed) / rahvad (kultuuriajaloolised ja olustikulised sidemed), birmalased / rahvateadus, birmalased / reisikirjeldused (komplekssed kirjeldused maade ajaloost, geograafiast, poliitikast jm.), Indo-Hiina maad (Birma, Tai, Malaisia, Kambodža, Vietnam, Laos) / reisimine (üldiselt), Indo-Hiina maad (Birma, Tai, Malaisia, Kambodža, Vietnam, Laos) / toit (etnograafia, tavad, kombed)


2.

Andmebaas

Postimees 1939

 

Pealkiri

Igapäevane leib. Mässud "parema pala" pärast. Nälg ja maius Aadamast meie päevini.

Zhanr

Refereering

Väljaanne

Postimees

Annotatsioon

Söömisharjumused Euroopas XII - XX sajandini. Söödi palju.

Kuupäev

09.01.1939

Aasta

1939

Väljaande number

8

Lehekülg 1

2

UDK

9 + 633.1 + 613.2 + 392

Märkused

Järgneb.

Märksõnad

ajalooteadus / ajalugu / joogid (etnograafia, tavad, kombed) / lahjenduskuur / liigsöömine / taimetoit / teraviljakasvatus (üldküsimused) / teraviljasaak (üldiselt) / tervislik toitumine / toiduained (toiteväärtus) / toit (etnograafia, tavad, kombed) / toitumine ja kehakaal / toitumise hügieen / vitamiinid (toidus)


3.

Andmebaas

Postimees 1934

 

Pealkiri

Jõuluvorstid. Verivorst - eesti rahvuslik pühadetoit. - Vorsti valmistamise ja söömise kombed minevikus ja nüüd. - Kuidas ja millest meie naaberrahvad valmistavad verivorste. Jõudnud juba jõulupäevad, saanud suured sünnipäevad, pühad päevist paremaida. Antke's ahjust vorstiväädid ... Rahvalaul.

Zhanr

Ülevaade

Väljaanne

Postimees

Annotatsioon

Ülevaade jõuluvorstide söömise kommetest ja valmistamisest.

Kuupäev

27.12.1934

Aasta

1934

Väljaande number

352

Lehekülg 1

4

UDK

641 + 398.332.416 + 392

Märksõnad

jõulud (kombed) / joogid (etnograafia, tavad, kombed) / joogid (kodune valmistamine, mittealkohoolsed joogid) / kokakunst / kulinaaria / söögid (kodune valmistamine) / söökide valmistamine / toiduained (toiteväärtus, säilitamine üldiselt) / toidunõud / toiduretseptid / toiduvalmistamine (retseptid, nõuanded) / toit (etnograafia, tavad, kombed)


4.

Andmebaas

Postimees 1935

 

Pealkiri

Rahvustoitude-õhtu Aru vallas. Aru valla haridusseltsi poolt korraldati eesti rahvustoitude propaganda-õhtu, kus teeklaasi kõrvale pakuti tanguvorste ja verikäkke. Ka esitati tegelaste poolt vanu rahvatantse.

Rubriik

Ringi ümber kodumaa. Tartumaalt.

Zhanr

Sõnum

Väljaanne

Postimees

Kohanimi

Aru

Kuupäev

18.12.1935

Aasta

1935

Väljaande number

345

Lehekülg 1

6

UDK

392 + 641

Märkused

Kop. täiel.

Märksõnad

joogid (etnograafia, tavad, kombed) / joogid (kodune valmistamine, mittealkohoolsed joogid) / kokakunst / kulinaaria / söögid (kodune valmistamine) / söökide valmistamine / toiduained (toiteväärtus, säilitamine üldiselt) / toidunõud / toiduretseptid / toiduvalmistamine (retseptid, nõuanded) / toit (etnograafia, tavad, kombed)


5.

Andmebaas

Postimees 1934

 

Autor

H. M. [=Mäelo, Helmi]

Pealkiri

Mida söövad maailma rahvad. Arvustavaid märkmeid Kr. Noorte Naisühingu näituse puhul.

Zhanr

Arvustus

Väljaanne

Postimees

Annotatsioon

Autori arvates ei vasta näituse sisu reklaamitavale pealkirjale. Sellise näituse korraldamine nõuab põhjalikku ettevalmistust, käesolev näitus on aga kokkuseatud vaid paari nädala jooksul. Näitus on mahutatud kahte ruumi. Lühiülevaade kaetud laudadest. Autori arvates on näitus siiski liiga juhuslikult kokkulapitud.

Kuupäev

25.11.1934

Aasta

1934

Väljaande number

323

Lehekülg 1

3

UDK

267.4NNKÜ + 613.2 + 641 + 392

Märksõnad

joogid (etnograafia, tavad, kombed) / joogid (kodune valmistamine, mittealkohoolsed joogid) / kokakunst / Kristlike Noorte Naiste Ühing / Kristlik Noorte Naisühingute Liit / kulinaaria / lahjenduskuur / liigsöömine / Noorte Naiste Kristlik Ühing / söögid (kodune valmistamine) / söökide valmistamine / taimetoit / tervislik toitumine / toiduained (toiteväärtus) / toiduained (toiteväärtus, säilitamine üldiselt) / toidunõud / toiduretseptid / toiduvalmistamine (retseptid, nõuanded) / toit (etnograafia, tavad, kombed) / toitumine ja kehakaal / toitumise hügieen / vitamiinid (toidus)


6.

Andmebaas

Postimees 1934

 

Autor

Hünerson, E.

Pealkiri

Vastuseks "Mida söövad maailma rahvad" arvustajale.

Rubriik

Tartu teated.

Zhanr

Repliik

Väljaanne

Postimees

Annotatsioon

Alla kirj.: E. Hünerson. K. N. N. Ü. juhataja. Vastuseks 25. novembri "Postimehes" ilmunud arvustusele näituse "Mida söövad maailma rahvad" kohta. Näituse eesmärgiks oli tutvustada meie seltskonda üksikute rahvapäraste toitude ja lauakatmise viisidega. Seega vastas näitus täielikult ome teemale.

Kuupäev

26.11.1934

Aasta

1934

Väljaande number

324

Lehekülg 1

7

UDK

267.4NNKÜ + 641 + 613.2 + 392

Märksõnad

joogid (etnograafia, tavad, kombed) / joogid (kodune valmistamine, mittealkohoolsed joogid) / kokakunst / Kristlike Noorte Naiste Ühing / Kristlik Noorte Naisühingute Liit / kulinaaria / lahjenduskuur / liigsöömine / Noorte Naiste Kristlik Ühing / söögid (kodune valmistamine) / söökide valmistamine / taimetoit / tervislik toitumine / toiduained (toiteväärtus) / toiduained (toiteväärtus, säilitamine üldiselt) / toidunõud / toiduretseptid / toiduvalmistamine (retseptid, nõuanded) / toit (etnograafia, tavad, kombed) / toitumine ja kehakaal / toitumise hügieen / vitamiinid (toidus)


7.

Andmebaas

Postimees 1938

 

Autor

Leinbock, F. [=Linnus, Ferdinand]

Pealkiri

Vanaaegsest mesilastepidamisest. Eesti rahvaarvamusi mesilastest. mesilase sees on inimese hing. Meevõtu ajal ei vastatud võõra teretusele. Mesinik peab olema karvaste kätega, kuid korralik ja puhas. Kevadel lasti mesilased välja läbi hundi kõri, et nad oleksid hästi kurjad. Väljavõtteid dr. phil. F. Linnuse uurimusist.

Zhanr

Artikkel

Väljaanne

Postimees

Annotatsioon

Eesti rahvatraditsioone ja -uskumusi mesilaste ja mesilastepidamise kohta.

Kuupäev

18.06.1938

Aasta

1938

Väljaande number

163

Lehekülg 1

7

UDK

638.1 + 392

Märksõnad

joogid (etnograafia, tavad, kombed) / mesilased / mesindus / toit (etnograafia, tavad, kombed)


Biblioserver 2.8 | tarkvarastuudio | külastajaid: 127065838